2012. augusztus 18., szombat

Fincsi kalácska

"Gazdag"  kalács
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg rétesliszt
15 dkg sima liszt
3 tojás
4 dkg élesztő
5 dkg vaj
3 dkg barnacukor
3 ek méz
2 dl tej
1 tk vanília kivonat, vagy 1 cs.  vaníliáscukor
1 cirtom reszelt héja
őrölt fahéj
csipet só
Töltelékhez:
2-3 ek szilvalekvár
őrölt fahéj
kimagozott meggy, lehet aszalt is de akkor előzőleg be kell áztatni
mazsola, vagy birsalmasajt
aprított dió, vagy mogyoró
csokireszelék
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, és hozzáadjuk a tojásokat, a megolvasztott vajat és a mézet, a feltutatott élesztőt, a citrom reszelt héját és a fahéjat is. Jól megdagasztjuk, majd lanyos helyre téve duplájára kelesztjük 20-30 perc alatt. /Én Sába tálban kelesztettem meg, szerintem nagyon jól sikerült, mivel sokkal tovább megtartja a meleget a vastagsága ill. az anyaga miatt is./
 Ismét átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, 3 részre vágjuk. Az egyiket megkenjük szilvalekvárral, fahéjjal megszórjuk, feltekerjük. A másodikat megszórjuk a meggyel, mazsolával, feldarabolt birsalmasajttal, ezt is feltekerjük. A megmaradt tésztára ráhintjük az aprított diót, vagy mogyorót és a csokireszeléket, ezt is felgöngyöljük.
A három rudat szépen összefonjuk. és kerek formára igazítjuk, a végeknél kissé összenyomkodjuk. Kikent kuglófsütőformába helyezzük, a tetejét lekenjük egy kevéske tejes mézes keverékkel, megszórjuk aprított dióval, amely kissé megpírul majd a tetején.További 30 percig kelesztjük meleg helyen. Langyos sütőbe helyezzük, majd 190 fokon 40-45 percig sütjük.
A formából kiborítjuk, majd hűlni hagyjuk, ha már teljesen kihűlt csak akkor szeleteljük.
A Szíves kuglófsütőformában elkészítve rendkivül dekoratív kelt kalácsot kapunk, amely a töbfajta töltelék miatt lesz igazán érdekes mintázatú és pikáns ízű különlegesség.
Sütőből kivéve, még melegen:
Éppen csak le tudtam fotózni, percek alatt elfogyott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése